Výhody a nevýhody grilování na dřevěném uhlí

Grilování, spojené s posezením spolu s přáteli je příjemným relaxem pro většinu českých domácností. Správné grilování a jeho techniku tady rozebírat sice nebudeme, ale nejoblíbenější český typ grilování ano. Grilování na dřevěném uhlí je nejoblíbenějším. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody grilů určených pro grilování na dřevěné uhlí.
Výhody grilování na dřevěném uhlí
Gril na dřevěné uhlí můžete postavit kamkoliv, je skladný a velice lehký.
V nabídce grilů na dřevěné uhlí najdeme velkou nabídku různých tipů a tvarů. Ty malé se skvěle hodí i na cesty nebo na letní dovolené.
Pořizovací cena grilů na dřevěné uhlí je pakatel. Nejlevnější gril můžete koupit už za pár stovek. Rodinný rozpočet taková investice rozhodně nezatíží.
Pokrmy z grilu, ve kterém se griluje na dřevěném uhlí má nezaměnitelnou „ryzí“ grilovanou chuť. Stejně tak, jako byste maso opékali nad ohněm. Výtečný na něm je i obyčejný buřt.
Dřevěné uhlí je velice dostupným topivem. Pytlík dřevěného uhlí koupíte v každém obchodě, včetně benzinových pump.
Údržba grilu je velice nenáročná. Stačí odstranit zbytky topiva a očistit rošt. Gril je tím připravený k dalšímu použití.
Nevýhody grilování na dřevěném uhlí
Odkapávání tuku z pokrmů zkrátka nezabráníte. Bohužel, tuk, který kape do rozpálených uhlíků dřevěného uhlí, vytváří škodlivé toxiny. Příliš časté grilování na dřevěném uhlí se proto nedoporučuje.
Rozdělávat oheň a udržovat žhavé uhlíky patří do režie pouze dospělých osob. K roztopení musíte totiž vždy použít tuhý podpalovač nebo noviny. Přítomnost dětí u tohoto „procesu“ je tudíž značně nebezpečná.
Delší je i příprava grilování. Na rozpálených uhlících, trvá příprava pokrmu značně dlouhou dobu. Rychlou večeři tedy neočekávejte.
Nevýhodou je i téměř nemožná okamžitá regulovatelnost. Stačí od rozdělaných uhlíků na chvíli odejít, ty vzplanou a máte po večeři.
Při přenosu grilu si vezměte rukavice, práce to totiž čistá není. Gril nikdy nevyčistíte od kouře, mastnoty a uhlí dokonale.
Tip na závěr:
Byť nás výrobci zásobují daleko lepšími grilovacími technikami jako je grilování na mramorové desce nebo na lávových deskách. Je grilování na klasickém dřevěném uhlí jistou stálicí, která si své zarputilé příznivce najde vždy.