Návod jak vyrobit domácí šípkové víno

Podzimní dny si lze krátit mnoha různými způsoby. Výbornou volbou je sbírání různých přírodnin, které se pak mohou hodit v zimních měsících. Ideální je tyto přírodní produkty posbírat a ihned využít na výrobu určitého nápoje anebo pokrmu, který v zimním období přijde vhod. Výbornou volbou může být šípkové víno. Šípky jsou dostupné pro každého a v lese či na mezích je jich dostatečné množství k tomu, abyste si mohli vyrobit vlastní šípkové víno. Pokusme se tedy přesně popsat, jak na sběr těch správných šípků a jakým způsobem bychom měli postupovat při výrobě samotného šípkového vína.
Sběr šípků
Už při samotném sběru šípků je nezbytné být skutečně opatrný. Jestliže budete sbírat nezralé plody anebo šípky nějakým způsobem porušené, pak se s kvalitním vínem setkáte jen velmi těžko. Zralé šípky musí být úplně červené a tvrdé. Šípkové víno pak bude perfektní a plné vitamínů. Ostatně zmínit bychom mohli třeba vitamín C, který je pro naše tělo velmi důležitý. Šípkový čaj pomůže při nachlazení a také dokáže pomoct při bolestech kloubů a při dalších nepříjemných tělesných neduzích.
Budeme potřebovat
– 1 kilogram čerstvých kvalitních šípků
– 3 litry vody
– kvasinky
– 80 dkg cukru
Postup při výrobě šípkového vína
Poté, co si šípky přineseme, je zapotřebí, abychom je důkladně omyli a zbavili je jakýchkoli zbytečných nečistot. Mnohdy není od věci šípky úplně rozdrtit. Tím pádem dojde k jejich efektivnějšímu kvašení. Pokud máme hotovo, pak šípky zalijeme nálevem. Ten by měla tvořit voda a cukr. Nálev musí být vlažný. D celého roztoku je nutné přidat kvasinky a pak jej nechat kvasit. Nádoba, ve které se roztok nachází, musí být opatřena kvasnou zátkou. Víno by mělo kvasit přibližně čtyři týdny. Až potom ho můžeme stočit do čisté nové nádoby. Následně se nechá ještě chvíli dokvasit a můžeme plnit lahve. Z těch se už bude víno podávat přímo do sklenic, Určitě si pochutnáte.