Jak zpracovat a uskladnit houby

Češi jsou národem houbařů, protože každý rok si přinesou koše plné hub v takovém množství, že je nemůžou ani při tolik oblíbené smaženici skonzumovat. Proto vám pořadíme nejlepší varianty, jak houby zpracovat a uskladnit na delší dobu.
Sušené houby
Nejobvyklejší způsob skladování je nasbírané houby nakrájet na co nejslabší plátky a kvalitně je usušit, k čemuž můžete použít slunce, kamna nebo někdy i troubu. Důležité je ovšem nejenom kvalitní usušení, ale i uskladnění, k čemuž může dobře posloužit dobře uzavřená sklenice. Jestliže jste houby dobře usušili, vydrží vám takto i několik let, ovšem po uplynutí 1 roku již ztrácejí na typické vůni a chuti, je proto je lepší během roku sníst a nasbírat a nasušit v další houbařské sezóně nové.
Mražené houby
Před zmrazením je vhodné houby nakrájet na malé kousky a podusit je na oleji, můžete ji i jemně osolit. Následně nechte houby vychladnout, přendejte je do plastové krabičky a hluboce zamrazte. V tomto stavu je můžete mít klidně 2 roky.
Houby v nálevu
Třetí variantou jehouby zalít nálevem z octa, soli a koření podle chuti. V tomto stádiu si je můžete vychutnávat několik let, přičemž po otevření houby omyjete vodou a můžete je libovolně použít v kuchyni.