Jak vyrobit domácí zakysanou smetanu 1/2

radyweb.cz

Tuto delikátní součást mnoha jídel není nutné vždy jenom kupovat. Stejně tak můžete zjistit, jak vyrobit domácí zakysanou smetanu u vás doma, svépomocí.

Postup je poměrně jednoduchý. Je k tomu potřeba:

  • Tučná smetana – alespoň 30 procent tuku
  • Podmáslí

Zahřejte smetanu

Nic více není k výrobě potřeba. Prvním krokem je nutnost zahřát smetanu. Zde ne nezbytností dodržovat v kuchyni dokonalou čistotu. A to znamená, že samotný hrnec, ve kterém ji budete ohřívat, bude nejenom dokonale čistý, ale bude i dokonale suchý. Jedině tak se výsledek povede. Do něho nalijte svou smetanu a postupně zahřívejte. Je třeba vzít si k ruce teploměr, kterým budete měřit teplotu. Tou správnou je teplota 40 stupňů Celsia. Může být i nepatrně vyšší, ale ne o moc.

Přidejte podmáslí

Jakmile je teploty dosaženo, můžete smetanu přelít do jiné nádoby. V tuto chvíli je možné přidat podmáslí. To je nezbytné proto, že danou smetanu spojíte s laktobacilem, který jí dokáže dodat onu potřebnou kyselost. Roli zde hraje hlavně samotný poměr toho, kolik podmáslí využijete. Čím více, tím bude zakysaná smetana kyselejší. Obecný postup je ten, že na 500 gramů smetany je třeba použít 30 gramů samotného podmáslí. V závislosti na výsledné chuti můžete následně experimentovat buď s větším, nebo menším množství. Důležité je vše nechat náležitě promíchat.