Jak vyrobit domácí kefír – závěr

radyweb.cz

S kefírovou kulturou je postup snadný

Kefírová kultura je unikátní prášek, který dokáže dát našemu mléku ty vlastnosti, které tolik potřebuje. Stručně a jednoduše lze říci, že ho dokáže jednoduše přeměnit na kefír. Na jeden litr mléka budeme potřebovat jeden prášek, který do něho nasypeme a zajistíme, aby se dostatečně rozpustil. Můžeme si pomoci například mícháním. Poté, co máme jistotu, že je kefírová kultura dostatečně uzavřena, můžeme nádobu neprodyšně uzavřít.

Necháme pracovat

Tento postup má dvě hlavní fáze. Ta první je spojena s tím, že necháme nádobu s připravovaným domácím kefírem stát při pokojové teplotě zhruba 24 až 36 hodin. Kratší doba než jeden den se nedoporučuje, jelikož to požadovaná fermentace neproběhne tak, jak by bylo žádoucí. Stejně tak se nedoporučuje překračovat danou stanovenou domu. Po tom, co máme čas přesně změřený, by měla být zpracována veškerá laktóza z mléka a my můžeme nádobu s naším kefírem vložit do lednice. Zde musí být alespoň 6 hodin. V tu chvíli je kefír hotový a vy můžete jednoduše upíjet a konzumovat.

Nový kefír

Ve chvíli, kdy máte chuť na další dávku, stačí nechat v původní sklenici zhruba centimetr zbytků na dně. Vše dolijte čerstvým mlékem a nechte asi den fermentovat při pokojové teplotě. Poté opět na 6 hodin do ledničky a další porce kefíru je hotová. Tento postup lze opakovat zhruba čtyřikrát, než bude nutné nádobu vymýt a začít opět základním postupem.