Jak vybrat správný olivový olej?

Jen málokdo z nás si v dnešní době dovede představit moderní kuchyni bez kvalitního olivového oleje. Jak ale vybrat takový, který je zpracovaný správným způsobem, dlouho vydrží a dobře chutná? V regálech supermarketů sice můžeme najít nepřeberné množství olejů různých druhů, mnohdy si však nevíme rady, po které lahvi sáhnout.
Z etikety olivového oleje se dají vyčíst mnohé informace, které nám dopomůžou ke správné volbě. Především by nás mělo zajímat, jaký byl využit způsob zpracování oliv a také to, zda byl olej získán přímo z celých oliv nebo pouze z pokrutin, což jsou zbytky po lisování olivového oleje.
Nejlepší volbou je extra panenský olivový olej, který je lisován za studena z nejkvalitnějších plodů olivovníku, které jsou pečlivě vybírány tak, aby nebyly poškozené ani přezrálé. Panenský olivový olej je pak získaný přímo z oliv pouze mechanickými postupy, plody však nejsou tak důkladně vybírány.
Na trhu se však také mohou objevovat olivové oleje, které obsahují i další příměsi méně kvalitních rafinovaných olivových olejů, případně oleje z pokrutin. Ty však pro jejich nízkou kvalitu nebývají příliš doporučovány.
Dalším vodítkem, které vám může dopomoci ke správnému rozhodování je označení původu oleje. Pouze u extra panenského a panenského olivového oleje bývá povinně uvedeno označení původu. Největším producentem olivového oleje je Španělsko, které vyprodukuje bezmála polovinu celosvětového množství.
Při koupi olivového oleje se nemusíte bát ani větších gastro balení. Nabízené množství by však nemělo přesáhnout maximální obsah 5 l a nemělo by obsahovat jiný uzávěr než takový, který není možno znovu použít.Na dovoz oliv, kvalitních olivových olejů a jiných španělských potravin se již řadu let specializuje například společnost BMC Brno, která pod značkou Baasta dodává produkty, jež dováží od léty osvědčených dodavatelů. Na jejich webových stránkách www.bassta.cz/produkty můžete nalézt široký sortiment kvalitních potravin, mezi nimiž se objevuje také kvalitní olivový olej.
Reklamní článek