Jak skladovat brambory

Skladování brambor se zdá být jednoduchá záležitost,což je sice pravda, ale jen za předpokladu, že dodržíte pravidla, které vám představíme v následujícím článku.
Příprava brambor na uskladnění
Před delším uskladněním brambory pořádně prohlédněte a roztřiďte. Na uskladnění se nehodí jakkoliv poškozené brambory – tedy nakopnuté, rozpůlené, s poškozenou slupkou nebo dokonce napadené nějakou chorobou. Dále je důležité, abyste brambory před uskladněním neprali ve vodě, aby nedošlo k poškození slupky.
Kde skladovat brambory
Nejvhodnější je jejich rozložení do nízkých lísek a beden, které mají otvory, aby mohly brambory dýchat – pytle rozhodně nejsou vhodné. Dalším důležitým faktorem skladování je tma, protože pokud budou skladovány na světle, začne se v nich vytvářet pro trávení škodlivý solanin.
Teplota pro skladování brambor by měla být mezi 3 – 5, případně 7 stupních Celsia, jelikož čím bude teplota vyšší, tím dříve začnou brambory klíčit, při vyšších teplotách je napadne hniloba. Důležitá je i vlhkost, která by měla být okolo 85-90 %, při nižších teplotách můžou brambory vysychat.
Brambory neskladujte vedle ovoce, jinak se může ztratit chuť jak ovoce, tak brambor. Během skladování čas od času brambory zkontrolujte, proberte a pokud budou jakkoliv napadené nebo poškozené, tak tyto ihned vyhoďte.