Jak prořezávat rybíz a angrešt

Také rybíz a angrešt je vhodné čas od času prořezat, poradíme vám, jak na to.
Na prvním místě bychom si měli říct, že průklest se dělá u starších keřů, které mají staré větve. Někdo doporučuje u starých keřů průřez každý rok, jiné zdroje uvádějí ob rok. Každopádně platí, že průřez rybízů a angreštů se může provádět již v lednu, nejpozději počátkem února, neboť rostliny brzy raší a ženou mízu.
Jaké větve odstranit?
Jak jsme již uvedli, jedná se o staré větve, které nejlépe poznáte tím, že mají černou kůru a nachází se na nich velmi málo letorostů. Na starých větvích sice může docházet k tvorbě plodů, ale ty jsou většinou menší, než u mladých výhonů.
Vhodné je také odstranit nadměrné množství omlazujících výhonků, vždy v závislosti na tom, jaký tvar keře chcete mít – obvykle se nechávají nejsilnější výhonky o stejném nebo podobném počtu tak, aby nahradily odstraněné staré větve. Nezapomeňte mladé výhonky vyvázat tak, abyste pomohli požadovanému vzhledu keře.
Pozor na vyřezané staré větve
Důležité je nezapomenout na co nejrychlejší likvidaci starých vyřezaných větví z angreštů a rybízů, jelikož se můžou stát živnou půdou pro různé choroby, houby a škudce, kteří by se pak mohly rozmnožit a napadnout zdravé keře.