Jak pěstovat květák

Květák je plodina často využívaná v naší kuchyni při přípravě jídel na mnoho různých způsobů. Proto se těší tak velké oblibě. Ten, kdo se nespokojí s nákupem květáku někde v prodejně, ale chce si květák sám vypěstovat, měl by si pozorně přečíst rady jak postupovat, jelikož to není úplně jednoduché. Musíme počítat s náročnějším výběrem půdy, s vhodným výběrem druhu a vše dobře promyslet, než přistoupíme k samotnému pěstování.
Výběr vhodného místa pro pěstování květáku
Květák potřebuje pro dobrý růst lehčí půdy obsahující dobrý humus, s dostatečnou vláhou, a pH půdy by mělo být pokud možno v rozmezí 6,5 – 7,5. Potřebuje slunné místo.Při zalévání musíme dbát na to, aby voda nikdy nepadala na listy, ale šla ke kořínkům. Vyvarujeme se však přemokření. Při suchém období dopřejeme květáku hojnou zálivku přibližně jednou za dva týdny.
Způsob pěstování květáku
Květák si můžeme buď sami předpěstovat, nebo sazenice zakoupit někde u prodejců. Sazenice vysázíme do připravené půdy do sponu přibližně 40 x 50 cm. Druhý způsob pěstování květáku je tzv. přímý výsev, v tom případě osivo vyséváme na záhon v dubnu až květnu.
Volba odrůdy květáku
Rozlišujeme květákové odrůdy podle ranosti nebo podle odolnosti vůči počasí a škůdcům Podle ranosti dělíme odrůdy květáku na zimní, rané, polorané, letní, případně letně podzimní neboli pozdní. Nyní se zaměříme na některé odrůdy konkrétně.
ATOS – patří do kategorie velmi raných odrůd. Bývá oblíben hlavně pro přímou konzumaci. Má pevné růžice dobré kvality. Pokud jej budeme pěstovat na podzim, bude vhodný i pro uchování v mrazničce.
GOODMAN – je zástupce raných odrůd. Je odolný k nepříznivému počasí, růžice bývá vynikající kvality a má v porovnání některých jiných krátkou vegetační dobu
AMAZING – je jedna z poloraných odrůd, vegetační doba je pouze 82 dní. Je to univerzální odrůda pro pěstování na jaře, v létě i na podzim.
FONTANA – patří k pozdním odrůdám, je možno ji vysévat až do 20. červa. Růžice bývá pevná, nemá tendenci vyrůstat. Dosahuje hmotnosti až 800 g. Od výsevu po sklizeň trvá vegetační doba přibližně 100 – 105 dní.