Jak na prořezávání peckovin

radyweb.cz

Máte na zahradě peckoviny (švestky, mirabelky, třešně, višně a jiné) a přemýšlíte, nepotřebovaly-li by i tyto stromy občas prořezat? Pokud je máte již několik let a ještě jste tak neučinili, je nejvyšší čas. Peckoviny potřebují pravidelné prořezávání, díky kterému docílíte pěkně vypadajícího stromu s velkou úrodou.

Správný tvar koruny je nejdůležitější
Pokud s pěstováním peckovin teprve začínáte, měli byste dodržovat několik zásad, které vám pomohou k dosáhnutí výsledků, které povedou k dobře esteticky vypadajícímu stromku a později k dobré úrodě. Nejdůležitější je dodržovat správný tvar koruny. V podstatě máte dvě možnosti, a to zařezávání, které povede k tzv. zákrsku – strom bude mít malé koruny, což umožní ideální dopad světla, což umožní snadnou tvorbu pupenů. Takový stromek nebude vyžadovat mnoho zásahů a bude nenáročný na prostor. Pokud se rozhodnete pro polokmen či vysokokmen, estetická funkce je posílená, takový strom může současně v zahradě plnit funkci zástěny. Vysokokmeny mají navíc větší životnost, je tak na vás, čemu dáte přednost.

Stromek si musíte vychovat
A to pomocí tzv. výchovného řezu, který se provádí během prvních let růstu. Provádí se především u švestek, mirabelek, ale i dalších ovocných stromů. Výchovný řez by měl být takový, aby horní patro větví bylo seřezáno do jedné roviny. To umožní další růst všech větví stejně. Na kmínku pak nechte maximální čtyři kosterní větve, aby se stromek příliš nekošatil. Jejich úhel pak nesmí být příliš ostrný – mohlo by dojít ke zlomení větví, v horším případě i celého stromu.

Zákrsek je třeba udržovat
Pokud jste se rozhodli pro pěstování zákrsku, je potřeba se o něj starat pomocí tzv. řezu udržovacího. Ten se provádí na jaře a umožní omlazení stromku. Takový řez také ve výsledku pomůže ke snazší sklizni, jelikož tvar koruny nebude pyramidový – plody budete mít na dosah ruky.