Návod jak vyrobit domácí šípkové víno

Velikost textu: A A A

Návod jak vyrobit domácí šípkové víno

Ilustrační foto
  • autor: redakce

Podzimní dny si lze krátit mnoha různými způsoby. Výbornou volbou je sbírání různých přírodnin, které se pak mohou hodit v zimních měsících. Ideální je tyto přírodní produkty posbírat a ihned využít na výrobu určitého nápoje anebo pokrmu, který v zimním období přijde vhod. Výbornou volbou může být šípkové víno. Šípky jsou dostupné pro každého a v lese či na mezích je jich dostatečné množství k tomu, abyste si mohli vyrobit vlastní šípkové víno. Pokusme se tedy přesně popsat, jak na sběr těch správných šípků a jakým způsobem bychom měli postupovat při výrobě samotného šípkového vína.

Sběr šípků

Už při samotném sběru šípků je nezbytné být skutečně opatrný. Jestliže budete sbírat nezralé plody anebo šípky nějakým způsobem porušené, pak se s kvalitním vínem setkáte jen velmi těžko. Zralé šípky musí být úplně červené a tvrdé. Šípkové víno pak bude perfektní a plné vitamínů. Ostatně zmínit bychom mohli třeba vitamín C, který je pro naše tělo velmi důležitý. Šípkový čaj pomůže při nachlazení a také dokáže pomoct při bolestech kloubů a při dalších nepříjemných tělesných neduzích.

Budeme potřebovat

- 1 kilogram čerstvých kvalitních šípků
- 3 litry vody
- kvasinky
- 80 dkg cukru

Postup při výrobě šípkového vína

Poté, co si šípky přineseme, je zapotřebí, abychom je důkladně omyli a zbavili je jakýchkoli zbytečných nečistot. Mnohdy není od věci šípky úplně rozdrtit. Tím pádem dojde k jejich efektivnějšímu kvašení. Pokud máme hotovo, pak šípky zalijeme nálevem. Ten by měla tvořit voda a cukr. Nálev musí být vlažný. D celého roztoku je nutné přidat kvasinky a pak jej nechat kvasit. Nádoba, ve které se roztok nachází, musí být opatřena kvasnou zátkou. Víno by mělo kvasit přibližně čtyři týdny. Až potom ho můžeme stočit do čisté nové nádoby. Následně se nechá ještě chvíli dokvasit a můžeme plnit lahve. Z těch se už bude víno podávat přímo do sklenic, Určitě si pochutnáte.
 

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: recepty do kuchyně

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Výhody a nevýhody drtiče odpadu

 Také koukáte na americké filmy s údivem, když hospodyňka shrabává zbytky od večeře do dřezu a ten je lehce „zchroustá“?…

Jak na typickou valencijskou paellu?

 Milujete španělskou kuchyni? Chcete proniknout do jejích chutí a naučit se vařit nové pokrmy? Zkuste to se španělskými…

Vybíráme domácí pekárnu

 Pochutnat si na čerstvém a křupavém domácím chlebu je naprosto skvělé. Dopřát si tuto laskominu již může v současné…

Bez jakého koření nemůžete v kuchyni existovat

Moderní příprava pokrmů se neobejde bez kvalitního koření. Právě to je totiž schopno dávat většině pokrmů jejich aroma a…

Návod jak udělat domácí škvarky

Vynikající domácí škvarky jsou naprosto skvělé a vychutnat si je v klidu s čerstvým chlebem rozhodně stojí zato. Nejedná…

Jak skladovat brambory

 Skladování brambor se zdá být jednoduchá záležitost,což je sice pravda, ale jen za předpokladu, že dodržíte pravidla,…

Jak zpracovat a uskladnit houby

Češi jsou národem houbařů, protože každý rok si přinesou koše plné hub v takovém množství, že je nemůžou ani při tolik oblíbené…

Paella recepty na oslavu

 Plánuje velkou narozeninovou párty a rádi byste Vašim hostům nabídli také něco ze zahraniční kuchyně? Vsaďte na pochoutky…

 
Kosmetika a oblečení Zdraví a výživa Sport a cvičení Cestování a dovolená Děti a rodina Domov a bydlení Peníze a podnikání Elektro a počítače Auto a moto Zahrada a zvířata Kultura a umění Vzdělání a zábava
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt